De vitale gepensioneerde: een onbenut potentieel in onze arbeidsmarkt
Wist je dat sinds de invoering van wetgeving rondom pensioen begin jaren 50 de gemiddelde levensverwachting met maar liefst 12 jaar is gestegen? Maar opvallend genoeg is de pensioengerechtigde leeftijd in diezelfde periode slechts met 2 jaar verhoogd. Er is een hele nieuwe levensfase bijgekomen: de vitale gepensioneerde. Een fase waarin mensen niet alleen langer leven, maar ook veel fitter en actiever zijn dan eerdere generaties. Toch zien we dit nauwelijks terug in de manier waarop organisaties hun HR-strategieën inrichten. En dat is, laten we eerlijk zijn, behoorlijk merkwaardig.
Een nieuwe levensfase vraagt om een nieuwe visie
De term ‘vergrijzing’ heeft vaak een negatieve bijklank. Het roept beelden op van een ouder wordende bevolking als een last. Maar wat als we die gedachte omdraaien? Wat als we de vitale gepensioneerde zien als een kans? Deze groep heeft bakken aan ervaring, een ijzersterke werkethiek en de vrijheid om werk op hun eigen voorwaarden in te vullen. Waarom zouden we deze waardevolle arbeidskrachten aan de kant laten staan in een tijd waarin zoveel sectoren kampen met personeelstekorten?
Waarom blijven organisaties achter?
Hoewel we weten dat de arbeidsmarkt krapper wordt en het aantal gepensioneerden toeneemt, zien we nog weinig bedrijven die de vitale gepensioneerde als speerpunt in hun HR-strategie hebben opgenomen. In de zorg, het onderwijs, en zelfs bij de overheid blijven er grote gaten vallen die deze groep gedeeltelijk kan invullen. Waarom gebeurt dit niet?
Een mogelijke verklaring is dat onze kijk op pensioen nog steeds zwart-wit is: werken tot je 67e en daarna stoppen. Maar is dat nog wel van deze tijd? De vitale gepensioneerde wil vaak helemaal niet volledig stoppen, maar zoekt naar een balans waarin werk een andere rol speelt. Een paar dagen per week bijdragen, zonder de volledige druk van een fulltimebaan.
De uitdaging van de toekomst
Met de groeiende levensverwachting én de krapte op de arbeidsmarkt is het duidelijk dat het huidige systeem niet langer houdbaar is. We moeten anders gaan kijken naar wat werken na je pensioen betekent. Niet als een plicht, maar als een mogelijkheid. Niet vanuit tekorten, maar vanuit kansen.
Waarom zou jouw organisatie dit niet oppakken?
De vitale gepensioneerde biedt een waardevol perspectief, ervaring en flexibiliteit die precies passen bij de uitdagingen van vandaag. Het is tijd dat organisaties hun HR-strategieën moderniseren en deze nieuwe levensfase omarmen. Want wie zegt dat ouder worden betekent dat je afgeschreven bent?
De vitale gepensioneerde is hier. En ze staan te popelen om bij te dragen. Wat doet jouw organisatie daarmee?
Senior Intelligence is een initiatief van Zilverwerkt. ZilverWerkt heeft de missie om doorwerken normaal te maken. Wil je vrijblijvend informatie over werken met doorwerkers, dan komen we graag met je in contact.